HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pregabaliini, varmistus, virtsasta

9777 U -PregaCt

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu neuropaattisen kivun, yleistyneen ahdistuneisuushäiriön ja epilepsian hoitoon käytettävän pregabaliinin (Lyrica) toteamiseen virtsasta esimerkiksi epäiltäessä lääkkeen väärinkäyttöä päihdeongelmaisen potilaan kohdalla. Tutkimus kattaa myös pregabaliinin tapaan käytettävän gabapentiini-lääkeaineen (esim. Neurontin), jota saatetaan myös käyttää väärin.

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Näyte

10 ml kertavirtsaa, (Huom. sama näyte, josta seulonta-analyysikin on tehty). Näyte säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa, jolloin lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Menetelmä mittaa spesifisesti pregabaliinia ja gabapentiiniä. Menetelmän herkkyys pregabaliinille ja gabapentiinille on noin 150 ng/ml. Pregabaliini ja gabapentiini ovat yleensä mitattavissa virtsasta korkeintaan n. 5 vuorokauden ajan viimeisimmän annoksen jälkeen, mutta munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä ne voivat säilyä todettavissa pidempään.

Vastaus annetaan joko muodossa NEG (varmistettavaa ainetta ei pystytä osoittamaan näytteestä) tai lausuntona, jossa kerrotaan mitä aineita näytteestä löytyy. Aineen määrää tai pitoisuutta ei ilmoiteta.

Huomautuksia

Mikäli tutkimus pyydetään U -Huum-O, U-Huum-Su tai U -Huum-PS -tutkimuksen positiivisten löydösten varmistamiseksi, tulee tästä ilmoittaa HUSLABin asiakaspalveluun puh. (09) 471 72579.

Mikäli samasta näytteestä ei ole pyydetty huumausaineiden pakettitutkimuksia, vaan U -PregaCt pyydetään näytteestä yksittäisenä, suositellaan pyydettäväksi lisäksi U -Manip -tutkimus 21288.

Tutkimus U -PregaCt päivitetty 26.10.2021 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.04.2024 klo 00:42.