HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Reumafaktori, plasmasta

8849 P -RF

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816

Indikaatiot

Nivelreuman diagnostiikka. Muu sidekudossairaus (Sjögrenin syndrooma, LED).

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näyte säilyy vuorokauden huoneenlämmössä ja eroteltuna 7 vrk jääkaapissa. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

KAIKKI 0 - 14 IU/ml

Tulkinta

Nivelreuman suhteen merkittävä reumafaktoripitoisuus (P -RF) on yli 30 IU/ml. Tulosta yli 60 IU/ml pidetään selvästi kohonneena. Reumafaktorit ovat autovasta-aineita IgG:n Fc-osaa vastaan. Käytetty menetelmä mittaa lähinnä IgM-luokkaan kuuluvaa reumafaktoria, joka on kvantitatiivisesti tärkein. Kohonneita arvoja tavataan nivelreumassa ja muissa sidekudossairauksissa kuten Sjögrenin syndrooma, LED, maksakirroosi, skleroderma ja dermatomyosiitti. Artriittioireiden puuttuminen erottaa yleensä nivelreuman muista sidekudossairauksista. Lievästi noussutta arvoa (alle 30 IU/ml) ei voida pitää varmana osoituksena nivelreumasta tai sidekudossairaudesta, koska lievästi tai kohtalaisesti kohonneita arvoja voi esiintyä mm. eräissä infektioissa (hepatiitti, mononukleoosi, endokardiitti) ja oireettomillakin henkilöillä. Tällöin plasman reumafaktorin pitoisuuden kohoaminen on usein tilapäistä. Selvästi pitkäaikaisesti kohonnut pitoisuus (yli 60 IU/ml) liittyy yleensä nivelreumaan, ja pitoisuus voi olla koholla ennen kliinisten oireiden esiintuloa.

Matala tai vain lievästi kohonnut pitoisuus niveloireisella potilaalla viittaa muuhun kuin nivelreumaperäiseen etiologiaan, lähinnä bakteeriperäiseen artriittiin (esim. yersinia, salmonella, kampylobakteeri, gonokokki, borrelia, tuberkuloosi), tai kyseessä voi olla seronegatiivinen nivelreuma. Selkärankareumassa plasman reumafaktorin pitoisuus ei nouse. Juveniilireumassa reumafaktoria esiintyy noin 30 %:lla.

Tutkimus P -RF päivitetty 24.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 27.04.2024 klo 00:42.