HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Beeta-hydroksibutyraatti, pika, verestä

8790 B -OHButM

Tiedustelut

Ks. yhteyshenkilöt.

Yhteyshenkilöt

vieritestauksen vastuukemisti Annakaisa Herrala: annakaisa.herralaathus.fi / 050 4279844 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Diabeettisen ketoosin ja ketoasidoosin diagnostiikka ja seuranta. (Tutkimus käytössä tällä hetkellä vain Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella)

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Tippa kapillaariverta suoraan mittaliuskalle tai 400 µl verta Li-hepariiniputkeen. Putkeen otettu näyte tulee analysoida mahdollisimman pian.

Menetelmä

Amperometrinen pikamittaus.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.

Tulokset valmiina

Tunnin sisällä näytteenotosta.

Viitearvot

Kaikki alle 0.2 mmol/l

Tulkinta

Beeta-hydroksibutyraatti on ketoaineiden pääkomponentti. Sitä muodostuu asetoasetaatista, jota syntyy maksan poltettaessa rasvahappoja epätäydellisesti. Diabeettisessa ketoasidoosissa esiintyy selvästi kohonneita pitoisuuksia, jopa yli 5 mmol/l. Lievästi tai kohtalaisesti kohonneita pitoisuuksia voi esiintyä myös paastossa, hiilihydraattiniukan ruokavalion johdosta, anoreksiassa, oksentelussa, korkeassa kuumeessa, vaikeassa hypertyreoosissa ja Cushingin taudissa.

Huomautuksia

Tutkimus käytössä tällä hetkellä Kymenlaakson ja Etelä-Karjan alueella! ULS on siirtynyt käyttämään tutkimusta P-OHButyr (4854), joka analysoidaan automaatiolaboratoriossa.

Tutkimus B -OHButM päivitetty 03.08.2022 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 14.08.2022 klo 01:26.