HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kilpirauhasen gammakuvaus

7605 Pt-KilpirG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300

Indikaatiot

Kilpirauhasen koon, muodon ja toiminnallisen tilan selvittely sekä subakuutin tyreoidiitin diagnostiikka.

Esivalmistelu

Tutkimus voidaan tehdä joko radioaktiivisella jodilla tai teknetiumilla.

Jodikuvaus. Jodipitoiset lääkkeet, ravintoaineet ja röntgenvarjoaineet häiritsevät jodikertymän mittausta vaihtelevasti. Aikaisemmat röntgenvarjoainekuvaukset on mainittava lähetteessä. Jodipitoisilla varjoaineilla tehtäviä röntgentutkimuksia ei saa tehdä 4 viikkoon ennen kilpirauhasen gammakuvausta. Tyreostaattien käytössä tulee pitää vähintään 2 vrk:n tauko. Kilpirauhashormonivalmiste vaikuttaa 3 viikkoa, joten sen käyttö on lopetettava hyvissä ajoin ennen tutkimusta. Neljän viikon ajan ennen tutkimusta vältettävä jodioitua ruokasuolaa, kalaa, munatuotteita, luontaistuotevalmisteita ja merilevävalmisteita. Maitovalmisteita korkeintaan 6dl päivässä.

Teknetiumkuvaus. Tyreostaattihoitoa ei tarvitse keskeyttää ennen teknetiumkuvausta. Kilpirauhashormonivalmiste vaikuttaa 3 viikkoa, joten sen käyttö on lopetettava hyvissä ajoin ennen tutkimusta.

Suoritus

Kilpirauhanen kuvataan ja kuvaan paikannetaan jugulum.

Menetelmä

Jodikuvaus. Radiojodikuvauksessa annetaan I123-injektio laskimoon 2 tuntia ennen kuvausta.

Teknetiumkuvaus. 99mTc-perteknetaatti injisoidaan laskimoon 20 minuuttia ennen kuvausta. Perteknetaatti kertyy kilpirauhasen jodiditilaan. Teknetium-kuvauksen yhteydessä ei tehdä kertymämittausta.

Tulokset valmiina

1-2 päivän kuluessa (lausunto ja gammakuva).

Tulkinta

Jodikuvaus. Tutkimuksella voidaan todeta kilpirauhasen koko, muoto ja poikkeamat merkkiainejakaumassa. Kyhmyistä voidaan arvioida niiden luonne (hypo-, hyper- tai normoaktiivisuus).

Teknetiumkuvaus. Tutkimuksella voidaan todeta kilpirauhasen koko, muoto ja poikkeamat merkkiainejakaumassa. Tyreoidiitin kyseessä ollen kilpirauhanen ei kerää merkkiainetta.

Vastaus sisältää paikalliskuvat ja lausunnon.

Huomautuksia

Raskaus suhteellinen. Imettäminen pitää lopettaa kokonaan tutkimusaineen antamisen jälkeen. Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet https://huslab.fi/hus_kuvantaminen/yleisohjeet/yleisohjeet/yleisohjeet_sateilyyn_liittyvat/index.html

Tutkimus Pt-KilpirG päivitetty 12.01.2024 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.04.2024 klo 00:42.