HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lamellaarikappaleet, lapsivedestä

6399 Am-Lamel

Osatutkimukset

Am-UNäkö

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana), päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat päivystysaikana puh. 050 305 1424)

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475

Indikaatiot

Sikiön keuhkojen kypsyyden ja RDS (Respiratory Distress Syndrome) -riskin arvioiminen.

Näyteastia

Lasiputki 7 ml

Näyte

7 ml punktiona otettua lapsivettä kylmään lasiputkeen. Näyte toimitetaan kylmälähetyksenä HUSLAB-talon näytteiden vastaanottoon (tekopaikka Automaatiolaboratorio, K1, Erillissaareke). Tarvittaessa näytettä voidaan säilyttää jääkaapissa (+5 C, max. 10 vrk). Näytettä ei saa etukäteen sentrifugoida tai pakastaa, sillä sentrifugointi laskee lamellaarikappaleiden pitoisuutta ja pakastaminen tuhoaa ne.

Menetelmä

Lapsiveden lamellaarikappaleiden lukumäärä lasketaan impedanssiperiaatteella solulaskijan trombosyyttikanavalla (Sysmex XN-1000 verisolulaskija).

Tekotiheys

Päivystystutkimus

Tulokset valmiina

Saman vuorokauden aikana .

Yleistä

Keuhkojen alveolien pinnalla on pintajännitystä alentavaa ainetta, surfaktanttia, joka kostuu pääasiassa fosfolipideistä. Se estää keuhkoalveolien kasaanpainumisen. Surfaktantti muodostuu keuhkojen tyyppi II granulaarisissa pneumosyyteissä, joissa se pakataan ns. lamellaarikappaleisiin. Lamellaarikappaleet sisältävät fosfolipidejä, kolesterolia ja useita surfaktantille tyypillisiä proteiineja.

Lamellaarikappaleet ilmestyvät sikiön pneumosyyttien sytoplasmaan 20.-24. raskausviikon aikana. Ne eritetään soluista sikiön alveoleihin ja sieltä sikiön keuhkojen liikkeiden seurauksena lapsiveteen. Sikiön keuhkojen kypsyessä surfaktanttifosfolipidien määrä lapsivedessä lisääntyy ja 35. - 36. raskausviikolla sikiön keuhkot ovat tässä suhteessa kypsät. Lamellaarikappaleet ovat kooltaan n. 1- 5 µm. Niiden kokojakauma ja ennen kaikkea lukumäärä voidaan mitata verenkuva-analysaattorilla (= partikkelilaskijalla). Partikkelien määrä korreloi sikiön keuhkojen kypsyyteen.

Tulkinta

Sikiön keuhkojen tilanne on kypsä, kun Am-Lamel on 29 tai yli 29 x E9/l. Tilanne on epävarma, kun Am-Lamel pitoisuus on välillä 9 - 29 x E9/l ja keuhkotilanne on epäkypsä, kun Am-Lamel pitoisuus on 9 tai alle 9 x E9/l.

Tulos on menetelmä- ja laiteriippuvainen. HUSLABissa käytössä olevassa menetelmässä lapsiveden lamellaarikappaleiden pitoisuus yli 29 x 10E9 partikkelia/l viittaa riittävään surfaktantin määrään. Kokemuksemme mukaan lapsiveden L/S-suhde on tällöin yli 2 ja fosfatidyyliglyseroli on aina heikko positiivinen tai positiivinen.

Vähäinen lapsiveden määrä lisää lamellaarikappaleiden pitoisuutta konsentroitumisen ja runsas määrä laskee pitoisuutta laimennusvaikutuksen perusteella. Äidin diabeteksen, hypertension, toksemian ja sikiön intrauteriinisen kasvun hidastumisen tiedetään lisäävän surfaktantin tuotantoa. Diabeetikoilla on tavattu korkeita Am-Lamellaarikappaleiden pitoisuuksia ja edellä esitetyt raja-arvot saattavat diabeetikoilla olla korkeammat.

Huomautuksia

Verikontaminaatio (1 %) laskee lamellarikappaleiden lukumäärää 8-10%, toisaalta lysoitunut veri voi nostaa niiden pitoisuutta. Mekonium-kontaminaatio saattaa antaa poikkeavia tuloksia. Vaginaalisesta lapsivesinäytteestä ei saada luotettavaa Am-Lamel -tulosta, jonka takia ei kyseiset näytteet sovi määritykseen.

Tutkimus Am-Lamel päivitetty 10.03.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.04.2024 klo 00:43.