HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroenkefalografia (EEG), unideprivaatio, erittäin vaativa, vastasyntyneet, lapset

6277 Pt-EEG-Ud3

Tiedustelut

KNF-osastot: Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Jorvin sairaala (09) 471 82010, Hyvinkään sairaala (019) 4587 2747, Kymenlaakson keskussairaala p.044 223 1816.

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119

Indikaatiot

Tätä tutkimuskoodia käytetään päivystys-EEG:n tilaamiseen lapsille ja vastasyntyneille. Päivystys-EEG-tutkimuksella pyritään selvittämään akuutteja aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä. Yleisimmät indikaatiot ovat akuuttien kohtausoireiden selvittely sekä tajunnan häiriö tuntemattomasta syystä (esim. epäily non-konvulsiivisesta status epilepticuksesta). Tutkimusta voidaan käyttää myös mahdollisen aivovaurion asteen arvioimisen tukena. Tutkimus tilataan Weblab-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä, mutta soitto KNF-lääkärille ja/tai osastolle on suotavaa. Lähetteessä tulee olla vastauksen haluavan lääkärin puhelinnumero. Mikäli kysymyksessä on vastasyntynyt, kirjataan lähetteeseen gestaatio- ja konseptioikä.

Esivalmistelu

Ennen rekisteröintiä olisi suotavaa tehdä kaikki tarvittavat hoitotoimenpiteet, jotta lapsi olisi rauhallinen tutkimuksen aikana. Tutkimusta varten pään iholle tulee olla mahdollista asettaa mittauselektrodeja. Mahdolliset pitkäaikaisrekisteröintineulat olisi suotavaa poistaa noin 15 minuuttia ennen rekisteröintiä. Hiusten ja hiuspohjan tulee olla mahdollisimman puhtaat ja kuivat. Päivystys-EEG:n takia lääkityksen ei yleensä tehdä muutoksia. Poikkeuksena esim. anestesian keventämisen yhteydessä tehtävät tutkimukset.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Suoritus

Tutkimuksessa käytetään EEG-myssyä tai pään iholle kiinnitetään Yksittäisiä elektrodeja. Tarraelektrodien avulla mitataan EKG:tä, EMG:tä ja silmänliikkeitä. Hengitystä mitataan hengitysvyön avulla. Aktivaatioina tutkimuksessa käytetään vilkkuvaloa ja torvea. Tutkimus kestää kaikkiaan 1.5-3 tuntia, sillä vastasyntyneen kaikki vireystilat halutaan saada rekisteröidyksi.

Menetelmä

Tutkimus tehdään yleensä potilaan ollessa makuuasennossa. EEG:tä mitataan elektrodimyssyn tai irtoelektrodien avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan mm. silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta. Aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä erilaisia aktivaatioita potilaan kliinisen tilanteen mukaan (esim. silmien avaaminen ja sulkeminen, vilkkuvalo, ääni- ja tuntoärsykkeet sekä hyperventilaatio). Tutkimus kestää yleensä noin 1,5-3 tuntia. Tutkimus on vaaraton.

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa tulkin tutkimukseen.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Weblab -järjestelmään liitteineen. Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä. Vastauksen tutkimuksesta saa saman päivän aikana paikallisten käytäntöjen mukaan puhelimitse tai kirjallisena.

Tutkimus Pt-EEG-Ud3 päivitetty 24.05.2021 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.08.2022 klo 01:24.