HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroenkefalografia (EEG), ambulatorinen pitkäaikaisrekisteröinti, aikuiset ja lapset

4908 Pt-EEGAmb1

Tiedustelut

KNF-osastot: Jorvin sairaala (09) 471 82010, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat (019) 380 1330, Lastensairaala (09) 471 80500.

Indikaatiot

Ambulatorinen EEG on yleensä 1-2 vuorokautta kestävä polikliininen tutkimus. Tutkimuksella pyritään selvittämään epileptisiksi epäiltyjä kohtauksellisia oireita, joita ei muilla polikliinisilla EEG-tutkimuksilla ole saatu riittävästi selvitetyksi. Tutkimus tilataan Weblab-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä.

Esivalmistelu

Hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat, hiustenmuotoilutuotteita ei saa käyttää. Jatkuvaa lääkitystä (esim. epilepsialääkkeitä tai neuroleptejä) ei pidä keskeyttää. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää mikäli mahdollista (esim. 3vrk.).

Menetelmä

EEG:tä mitataan elektrodien avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan EKG:ta ihon pinnalta. Signaali rekisteröidään potilaan mukana kulkevaan pieneen laitteeseen. Tutkimuksen valmistelut sairaalassa kestävät 1-1,5 tuntia.

Rekisteröinti kestää 1-2 vuorokautta. Mikäli tutkimus jatkuu toisen vuorokauden, potilaan tulee saapua osastolle sovittuna aikana elektrodien tarkistusta ja rekisteröimislaitteen muistikortin vaihtoa varten. Tarkistus kestää noin tunnin.

Rekisteröinnin aikana potilas, hänen hoitajansa tai omaisensa pitävät kirjaa mahdollisista kohtauksista ja muista tapahtumista (kuten ruokailu, nukkumaanmeno yms). Potilas voi elää normaalia elämää rekisteröinnin aikana, kuitenkin siten että välttää hikoilua ja jatkuvaa ruokien napostelua. Suihkussa ei saa käydä.

Rekisteröinti puretaan viimeisen vuorokauden jälkeen, jolloin laite palautetaan osastolle. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei saada kokonaan pois ilman hiusten pesua, mihin ei osastolla ole mahdollisuutta

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Weblab -järjestelmään liitteineen. Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Huomautuksia

Tutkimus tilataan Pt-EEG-Amb1-tutkimuskoodilla. Tarvittaessa KNF-osasto lisää toisen vuorokauden laskutuskoodin Pt-EEG-Amb2.

Tutkimus Pt-EEGAmb1 päivitetty 19.08.2020 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 17.08.2022 klo 01:24.