HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kalprotektiini, ulosteesta

4803 F -Calpro

Tiedustelut

HUSLAB Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72942

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Tulehduksellisten suolistotautien (haavainen koliitti ja Crohnin tauti) ja toiminnallisten suolisto-oireiden erotusdiagnostiikka. Suolistotulehduksen aktiivisuuden arviointi ja hoidon tehon seuranta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näyte otetaan 1.3.2023 alkaen potilasohjeen mukaisesti uudenlaisella näytetikulla näyteputkeen ("EasyExtract"). https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/potilasohjeet/ulostenaytteet/ulostenayte_kalprotektiini_maaritysta_varten/index.html Näytteenottotikku toimii korkkina näyteputkelle, jonka nestettä ei saa poistaa. Näyteputken tulee olla ulkopinnaltaan puhdas. Näyte säilytetään jääkaappilämpötilassa, kunnes se mahdollisimman pian on toimitettu laboratorioon. Näyte lähetetään analysoivaan laboratorioon huoneenlämmössä (säilyy uuttoliuoksessa 7 pv).

Mikäli tutkittava ei ole pystynyt ottamaan näytettä EasyExtract-putkeen, on mahdollista antaa hänelle perinteinen ulostepurkki ja ohje "vanha menetelmä". Perinteiset purkit voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli näyte perillä 1 vrk kuluessa (muuten säilytys +4C).

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 100 µg/g

Tulkinta

Ulosteen kalprotektiini on pääosin neutrofiileistä peräisin oleva proteiini, jonka pitoisuus ulosteessa kohoaa suoliston inflammaation seurauksena. Kohonnut kalprotektiinitaso erottaa tulehdukselliset suolistotaudit toiminnallisista oireista sekä aikuisilla että lapsilla. Kalprotektiinin pitoisuus korreloi kliinisesti ja endoskooppisesti todettuun tulehdusaktiviteettiin. Kalprotektiini säilyy ulosteessa melko hyvin ja se on tasaisesti jakautunut ulosteeseen.

Kirjallisuuden mukaan kalprotektiini-tutkimuksen ns. viitemuutosraja ("reference change value") on pitoisuuden kaksinkertaistuminen tai puolittuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että määritysmenetelmät pystyvät osoittamaan tämän eron potilaan kahden seurantanäytteen välillä.

Huomautuksia

Huom! Vain yksi näyteputki per tutkimuspyyntö ja tunnistetarra, toimitettavaksi analysoivaan laboratorioon.

Uusi näytteenottoväline "EasyExtract" otettu käyttöön 1.3.2023 alkaen. Ks. tiedote. Käytettävä potilasohje "Ulostenäyte kalprotektiini EasyExtract-putkeen". https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/potilasohjeet/ulostenaytteet/ulostenayte_kalprotektiini_maaritysta_varten/index.html

Tutkimus F -Calpro päivitetty 05.03.2024 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.