HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Phlebovirus, vasta-aineet

4781 S -PhlebAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476, lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Hietakärpäskuumeen (sandfly fever) diagnostiikka. Hietakärpäskuumetta esiintyy laajalla alueella, 20. ja 45. pohjoisten leveysasteiden välillä Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Tavallisimmin tartuntamahdollisuus suomalaismatkailijoilla on Välimeren alueella lähinnä huhtikuun ja lokakuun välillä. Hietakärpäskuumetta on Välimeren maissa eniten kuumaan kesäaikaan (heinäkuusta syyskuuhun). Hietakärpäskuumeen oireet: korkea kuume, lihassäryt, päänsärky, silmäoireet, ihottuma, joskus meningiitti (erityisesti Toscana-viruksella).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte (1 ml), tarvittaessa II-näyte 10-14 vrk:n kuluttua.

Menetelmä

Immunofluoresenssi (IF). Immunofluoresenssitestissä antigeenina hietakärpäskuumetta aiheuttavat phlebovirukset Napoli, Toscana, Sisilia ja Kypros -virus. Ensisijaisesti tutkitaan IgG-luokan vasta-aineet, ja tarvittaessa myös IgM-luokan vasta-aineet. Menetelmä on kaupallinen.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan

Tulkinta

Positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG- positiivisuuden kanssa ja/tai nelinkertainen titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on diagnostinen löydös. Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta.

Huomautuksia

Sairastumispäivä ja matkustusanamneesi on tärkeää ilmoittaa tutkimuspyynnön yhteydessä.

Tutkimus S -PhlebAb päivitetty 16.05.2023 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.04.2024 klo 00:42.