HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Haimaperäinen peptidi, seerumista, paastotilassa

4628 fS-PP

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Epäily endokriinisesti aktiivisesta haiman tai maha-suolikanavan kasvaimesta (insulinooma, gastronooma, vipoomat, glukagonoomat, somastinooma, karsinoidi).

Esivalmistelu

Potilas on ravinnotta edellisestä illasta alkaen, vähintään 10 tuntia. Varmistettava, että potilas ei ole lähiaikoina saanut radioaktiivisia isotooppeja.

Parasympatomimeettisten lääkeaineiden (esim. metoklopramidi ja beetasalpaajat) käyttöä tulisi välttää noin viikko ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

2 ml paastoseerumia, ei geeliputkeen. Esijäähdytettyyn putkeen kylmänäytteenotto, jolloin on huomioitava seerumin vaatima pidentynyt hyytymisaika.

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kahteen kierrekorkilliseen muoviputkeen (varaputki mahdollista uusinta-analyysiä varten), joihin molempiin laitetaan tunnistetarra. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Synlab kylmänäytteenotto-ohje: https://www.yml.fi/laboratoriokasikirja/verinaytteet#kylmanaytteenotto

Menetelmä

Radioimmunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 100 pmol/l

Tulkinta

Haimaperäistä peptidiä muodostuu lähinnä haimasaarekkeissa. Sen fysiologinen merkitys on epäselvä. Kohonneita paastoarvoja tavataan sekä pelkästään PP:ä tuottavien että endokriinisten sekakasvainten yhteydessä. Lievästi kohonneita arvoja esiintyy ulcustaudin yhteydessä sekä vanhuksilla. Näissä tapauksissa arvot normalisoituvat atropiinirasituksessa. Voimakkaasti koholla olevia PP-arvoja todetaan myös munuaisten vajaatoiminnassa.

Tutkimus fS-PP päivitetty 27.08.2021 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 14.08.2022 klo 01:26.