HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Respiratoriset virukset, PCR-paneeli

46201 -RespNhO

Osatutkimukset

-AdenNhO, -BopeNhO., -ChpnNhO, -hMPVNhO, -InfANhO, -InfBNhO, -KoroNhO, -MypnNhO, -Pin1NhO, -Pin2NhO, -Pin3NhO, -Pin4NhO, -RiEvNhO ja -RSVNhO

Tiedustelut

Kliinisen mikrobiologian laboratorio 040 127 4204.

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anu Jääskeläinen: anu.e.jaaskelainenathus.fi / 0407019212 ja mikrobiologi Maija Korkeila: maija.korkeilaathus.fi / 044 7915863

Indikaatiot

Respiratoristen virusinfektioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteeksi soveltuu tikkunäyte nenänielusta.

Näytteenottotikku (nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen n. 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja.

Vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan keittosuola- tai UTM-putkeen (Copan).

Näytteet ovat mahdollisesti tartuntavaarallisia, joten ne on pakattava siten, että vaikka näyteputki vuotaisi, ei nestettä pääse kuljetuslaatikkoon. Siksi näytteet on pakattava kahteen salpapussiin kuljetusta varten: jokainen näyte omaan salpapussiinsa, ja tämä salpapussi vielä toiseen salpapussiin, johon voi pakata useampia salpapussiin pakattuja näyteputkia. Uloimman salpapussin tai näytekuljetuslaatikon päälle tulee merkitä selkeästi INFEKTIOHÄLYTYS. Samaan kuljetuslaatikkoon voi pakata usean potilaan hengitystienäytteitä.

Näyte toimitetaan laboratorioon. Putkipostia ei saa käyttää.

Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk.

HUOM! Geeliputki ei sovellu viruskuljetusputkeksi.

Menetelmä

monianalyyttipolymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR)

Tekotiheys

Arkipäivisin klo 7-14.

Yleistä

Tutkimus osoittaa seuraavien hengitystievirusten ja -bakteerien nukleiinihappoa: adenovirus, koronavirus 229E, HKU1, OC43, NL63 (ns. tavanomaiset kausikoronavirukset), rino-/enterovirus (tutkimus ei erottele näitä), influenssa A -virus, influenssa B -virus, parainfluenssavirus 1, 2, 3, 4, respiratorinen synsytiaalivirus, Bordetella pertussis, B. parapertussis, Chlamydia pneumoniae ja Mycoplasma pneumoniae.

Tulkinta

Mikrobin nukleiinihapon löytyminen nenänielunäytteestä on merkki kyseisen mikrobin aiheuttamasta infektiosta.

Huomautuksia

Vain infektio-, lasten-, teho- tai keuhkotautien erikoislääkärin pyynnöstä.

Tutkimus -RespNhO päivitetty 30.03.2022 / NFS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 17.08.2022 klo 01:24.