HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kalsium, plasmasta

4598 P -Ca

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Kalsiumaineenvaihdunnan häiriöiden diagnostiikka ja seuranta mm. lisäkilpirauhasen ja luuston sairauksissa. Kouristustilat.

Esivalmistelu

Paastonäyte on suositeltava.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Määritys tehdään Li-hepariiniplasmasta. EDTA-, sitraatti- tai oksalaattiplasmaa ei saa käyttää. Säilyvyys kokoverenä huoneenlämmössä 1 vrk, eroteltuna 7 vrk.

Menetelmä

Fotometrinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Lapset, alle 6 VKO 1.8 - 2.97 mmol/l
6 VKO - 18 KK 2.22 - 2.82 mmol/l
19 KK - 5 V 2.15 - 2.7 mmol/l
6 - 10 V 2.05 - 2.7 mmol/l
11 - 16 V 2.15 - 2.7 mmol/l
17 V 2.25 - 2.65 mmol/l
Aikuiset, alkaen 18 V 2.15 - 2.51 mmol/l

Tulkinta

Määritystä käytetään kalsiumaineenvaihdunnan seuraamiseen varsinkin lisäkilpirauhasen ja luuston sairauksissa sekä kouristustiloissa. Noin puolet plasman kokonaiskalsiumista on vapaana (ionisoitunut kalsium), joka on kalsiumin fysiologisesti aktiivinen muoto, 40 % on albumiiniin sitoutuneena ja 10 % muissa komplekseissa.

Hyperkalsemiaa esiintyy primaarisessa ja tertiaarisessa hyperparatyreoosissa, A- ja D-vitamiinien yliannostuksessa, Pagetin taudissa, monien malignien kasvaimien yhteydessä etenkin, jos niihin liittyy luustometastaaseja, myeloomassa ja lievempänä hypertyreoosissa, sarkoidoosissa, Addisonin taudissa, immobilisaation seurauksena ja tiatsidilääkkeiden vaikutuksesta. Harvinaisuutena tunnetaan familiaalinen hypokalsiurinen hyperkalsemia.

Hypokalsemiaa esiintyy mm. hypoparatyreoosissa, D-vitamiinin puutostilassa, uremiassa ja lievempänä malabsorptiossa, akuutissa pankreatiitissa, hypomagnesemiassa, hyperfosfatemiassa ja rabdomyolyysissä. Yleisin hypokalsemian syy on kuitenkin hypoalbuminemia. Tällöin hypokalsemia on usein näennäistä, kokonaiskalsiumin pitoisuuden aleneminen johtuu proteiiniin sitoutuneen kalsiumfraktion alenemisesta ja vapaan kalsiumin pitoisuus on viitealueella. Näissä tapauksissa albumiinipitoisuuden suhteen laskennallisesti korjattu kalsiumpitoisuus korreloi hyvin vapaan kalsiumin pitoisuuteen, joten tämän tutkimuksen sijasta tulee pyytää plasman albumiinikorjatun kalsiumin määritys:

8293 P -Ca-albk

Varsinkin avohoitopotilailla kokonaiskalsiumin määritykset P -Ca tai P -Ca-albk ovat useimmiten riittäviä kalsiumtason selvittelyssä ja suositeltavia ensilinjan tutkimuksia. Kokonaiskalsiumin määrittäminen on automatisoidumpaa ja edullisempaa ja siihen sisältyy vähemmän preanalyyttisiä virhelähteitä kuin vapaan kalsiumin (S -Ca-Ion) määritykseen. Vapaa kalsium on kuitenkin tarpeen tutkia tietyissä erityistilanteissa:

 - Tehohoitopotilaat
 - Postoperatiivisesti
 - Selvä munuaisten vajaatoiminta
 - Happo-emästasapainon häiriöt
 - Selvät paraproteinemiat
 - Akuutti pankreatiitti
 - Hyperbilirubinemia
 - Verensiirrot, muut iv-infuusiot
 - Joskus lääkeaineet
 - Alle 1 kk ikäiset lapset

Päätösraja aikuisten suurentuneelle pitoisuudelle riippuu potilaan oirekuvasta. Lisäksi viiteylärajalla tulosten mittausepävarmuus on noin +/- 6% (95% luottamusväli) eli noin 0,15 mmol/l. Viiterajalla 2,50 mmol/l tilastollisesti epävarma alue yltää siten noin 2.65 mmol/l pitoisuuteen asti.

Pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset aikuisten viitearvot otettu käyttöön 29.4.2004. Menetelmä ja sen tulostaso säilyivät ennallaan.

Tutkimus P -Ca päivitetty 24.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.