HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

C-reaktiivinen proteiini, plasmasta

4594 P -CRP

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Bakteeri-infektioiden diagnostiikka, seuranta ja erotus virusinfektioista. Tulehdusprosessien, kudostuhon, maligniteettien ja postoperatiivisten komplikaatioiden seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

100 µl plasmaa. Säilyvyys kokoverenä huoneenlämmössä 1 vrk, eroteltuna jääkaapissa 7 vrk. Poikkeustapauksissa hyväksytään myös K2-EDTA-putkeen otettu näyte, jolloin säilyvyys eroteltuna jääkaapissa 2 vrk.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa eikä Etelä-Karjalan Honkaharjun sairaalan laboratoriossa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki alle 4 mg/l

Tulkinta

C-reaktiivinen proteiini (CRP) on akuutin faasin proteiini, joka sitoutumalla mikrobeihin ja vaurioituneista soluista vapautuneisiin yhdisteisiin osallistuu komplementtijärjestelmän aktivaatioon. CRP:n plasmapitoisuuden määritys on tärkein käytetty parametri akuutin faasin reaktioiden (infektio, inflammaatio, kudostuho esim. infarktissa tai aseptisessä nekroosissa) toteamisessa ja seurannassa. CRP-määrityksen tärkeys johtuu siitä, että sen plasmapitoisuus nousee muita yleisesti käytössä olevia akuutin faasin proteiineja nopeammin ja selvästi voimakkaammin. CRP:n nousu tapahtuu 6 - 12 tunnissa ja voi olla jopa 1000 -kertainen. CRP:n puoliintumisaika plasmassa on lyhyt (muutamia tunteja), joten myös pitoisuuden lasku tapahtuu nopeasti tervehtymisvaiheessa. CRP-pitoisuuden jääminen pitkään suurentuneeksi viittaa taudin pitkittymiseen ja uusi suureneminen taudin aktivoitumiseen tai komplikaatioon.

CRP-määrityksen tärkeimpiä käyttöalueita ovat bakteeri- ja virusperäisen infektion erottaminen (CRP nousee yleensä voimakkaammin bakteeri-infektioissa), bakteeri-infektioiden hoidon seuranta, kudostuhon toteaminen ja sen laajuuden arviointi (esim. akuutti sydäninfarkti, pankreatiitti, syöpätaudit), sekä tulehdussairauksien aktiivisuuden tai yleistymisen seuranta (esim. nivelreumassa CRP nousee, LED:ssä ja dermatomyosiitissa nousee enintään lievästi; pyelonefriitissä CRP nousee, alempien virtsateiden pinnallisissa infektioissa ei nouse). Kirurgiassa CRP:tä käytetään postoperatiivisten komplikaatioiden seurantaan.

Huomautuksia

Lievä hemolyysi, ikteerisyys tai lipemia eivät häiritse määritystä. Viiteraja alle 4 mg/l otettu käyttöön 18.9.2019 koko HUSLABissa.

Tutkimus P -CRP päivitetty 20.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.04.2024 klo 00:42.