HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kystatiini C, plasmasta

4507 P -KysC

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Munuaisglomerulusten toiminnan arviointi.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

1 ml plasmaa. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Vastas,täysaikaiset 0-7 vrk alle 1.8 mg/l
Lapset, 8 vrk-12 kk alle 1.5 mg/l
Lapset, 1-3 v alle 1.2 mg/l
Yli 3 v-50 v alle 1 mg/l
Yli 50 v alle 1.2 mg/l

Tulkinta

Kystatiini C on emäksinen mikroproteiini (molekyylimassa 13 kDa), joka toimii proteolyyttisten entsyymien estäjänä. Kaikki tumalliset solut tuottavat sitä varsin tasaisella nopeudella, joka ei muutu akuutin faasin reaktionkaan yhteydessä.

Kystatiini C eliminoituu lähes täysin munuaisten kautta. Pienen kokonsa ja emäksisyytensä ansiosta se pääsee helposti glomerulusten läpi. Tubulaarista eritystä ei ole. Näiden seikkojen vuoksi kystatiini C on hyvä glomerulusten suodatusnopeuden endogeeninen markkeri. Virtsan kystatiini C-pitoisuus on alhainen, koska tubuluksissa tapahtuu lähes täydellinen kystatiini C:n reabsorptio ja degradaatio.

Plasman kystatiini C-pitoisuus on riippumaton henkilön lihasmassan suuruudesta, dieetistä, sukupuolesta ja pääosin myös iästä (3 - 50-vuotiailla). Täten kystatiini C-määritys on suositeltava erityisesti seurattaessa lasten munuaisfunktiota.

Kystatiini C on kreatiniinia merkittävästi herkempi osoittamaan lievää munuaistoiminnan alenemista ja voi osaksi korvata endogeenisen kreatiniinin poistuman mittauksetkin. Pitkälle kehittyneen munuaisten vajaatoiminnan monitoroinnissa kystatiini C:llä ei ole selvää etua kustannuksiltaan edullisempaan kreatiniinimääritykseen verrattuna.

Raskaus nostaa kystatiini C:n muodostumista ja lisää kystatiini C:n eritystä munuaisten glomerulusfiltraation lisääntymisen vuoksi. Näiden vuoksi kystatiini C ei kuvaa hyvin raskauden aikaista munuaistoimintaa.

Vastasyntyneillä keskosilla (alle 7 vrk) viitealue on alle 2.3 mg/l

Aikuisille lasketaan automaattisesti kystatiini C:stä estimaatti glomerulussuodokselle (GFR). Tulos ilmoitetaan tutkimuksen Pt-GFReKCE (21904) vastauksena, jonka tulkinnasta on oma ohjekirjasivu: Pt-GFReKCE

Tutkimus P -KysC päivitetty 15.10.2020 / TL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.08.2022 klo 01:25.