HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Gynekologinen irtosolunäyte

4044 Pt-Papa-1

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratoriot 050 427 4264
 Jorvin patologian laboratorio (09) 471 82670
 Hyvinkään patologian laboratorio 040 665 4872
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229
 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915

Indikaatiot

Genitaalialueen pahanlaatuiset kasvaimet ja niiden esiasteiden epäilyt, tulehdukset, epäselvät vuodot ja hoidon seuranta.

Näyteastia

1. ThinPrep-näyteastia TAI 2. Aluslasi (objektilasi)

Näyte

Puhdista näytteenottopaikasta ylimääräinen lima ja valkovuoto pois ennen näytteenottoa. Kuiville limakalvoille voi käyttää kostutukseen keittosuolaa. Liukastegeelejä ja muita liukasteita ei saa käyttää.

1 Nestesytologinen ThinPrep-näyte otetaan erikoismuotoillulla kumiharjalla (Rovers Medical Devices). Harja ei sisällä lateksia eikä metalleja.

Ota näyteastia valmiiksi, ja avaa sen korkki ennen näytteenottoa. Tarkista, että potilaan tutkimustarra on liimattu pystysuoraan etiketin päälle. Etiketittömään kohtaan tarraa ei saa liimata.

Aseta näytteenottoharjan keskellä olevat pidemmät harjakset kohdunkaulakanavaan ja varmista, että lyhyemmät harjakset ovat hyvin kontaktissa portion limakalvoilla. Paina harjaa kevyesti limakalvoa vasten, ja pyöritä harjaa viisi täyttä kierrosta myötäpäivään. Painele harjaa välittömästi näytteenoton jälkeen näyteastian pohjaa vasten 10 X siten, että harjakset eroavat toisistaan. Huuhtele vielä lopuksi harja huljuttelemalla sitä voimakkaasti liuoksessa. Heitä näytteenottoharja pois ja kiristä näyteastian korkki niin, että korkissa ja näyteastiassa olevat pienet mustat merkit ovat kohdakkain.

Jos koetaan, että lieriösoluja on muuten vaikea saada näytteeksi, niin tarvittaessa voi käyttää myös perinteistä cervix-harjaa kumiharjan lisäksi. Cervix-harjaa pyöritetään kohdunkaulakanavassa yhteen suuntaan _ kierrosta, minkä jälkeen näyte siirretään välittömästi näyteastiaan kierittämällä harjaa näyteastian seinämiä pitkin 10 X. Lopuksi harjaa vielä huljutellaan voimakkaasti näyteastiassa, ja heitetään pois. Sekä kumiharjalla että cervix-harjalla otetut näytteet huuhdotaan samaan näyteastiaan.

Jos kohtu on poistettu kokonaan, otetaan näyte pelkästään vaginan pohjukasta.

ThinPrep-näytteet pakataan ja lähetetään niin, että ne ovat pystyasennossa. Ne voi lähettää tutkittavaksi samassa näytelaatikossa formaliininäytteiden kanssa.

2 Irtosolunäyte otetaan suorakulmaiselle mattapäiselle aluslasille (objektilasi), johon kirjoitetaan lyijykynällä potilaan henkilötiedot.

Näytteitä otetaan samalle lasille kolmesta kohdasta seuraavasti:

Ensimmäinen näyte (vagina) lastaimen pyöreällä päällä emättimen taka- ja sivupohjukoista.

Toinen näyte (portio) lastaimen koveraksi muotoillulla päällä kiertäen sitä riittävän voimakkaasti kohdunsuun reuna-alueen ympäri.

Kolmas näyte (endocervix) harjalla kiertäen puolikierrosta kohdunkaulakanavan seinämiä vasten niin syvältä kuin se kevyesti työntäen menee.

Kaikki näytteet vedetään poikittain kevyesti sivellen ja tasoittaen samalle objektilasille siten, että vaginanäyte tulee lasin päähän, portionäyte keskelle ja endocervix-näyte mattapäähän. Endocervix-näytettä lasille siirrettäessä on harjaa pyöriteltävä myös lasilla.

Vältä verisiä näytteitä. Jos kohtu on poistettu, otetaan näyte vaginan pohjukasta parhaiten harjalla.

Sivelyvalmiste ei saa kuivua, koska solut kuivuessaan menettävät muotoaan ja värjäytyvyyttään. Huolimattomasti otetut ja ennen kaikkea liian niukat näytteet ovat suurin syy negatiivisiin virheisiin. Näytteessä ei myöskään saa olla paksuja solukasoja.

Fiksaatio: näyte kiinnitetään välittömästi 96 % etanolissa vähintään 15 minuuttia, jonka jälkeen näytelasi ilmakuivataan. Myös sprayfiksatiivia voidaan käyttää (ei Kymenlaaksossa). Jo alle minuutinkin kuivahtaminen ennen kiinnitystä huonontaa näytettä selvästi. Ennen lähetyskoteloon pakkaamista näytteen annetaan kuivua noin 20 min.

Histologisia näytteitä ja papa-laseja voidaan lähettää samassa kuljetuslaatikossa vain, jos molemmat näytetyypit ovat pakattu huolellisesti erillisiin sekundääriastioihin, koska pienikin määrä höyrystynyttä formaliinia pilaa näytteen.

Menetelmä

1. Nestesytologinen ThinPrep-menetelmä. Papanicolaou-värjäys.

2. Sivelynäyte, Papanicolaun värjäys.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma-pe

Tulokset valmiina

80% tutkimuksista vastataan 12 arkipäivän kuluessa.

Tulkinta

Löydökset luokitellaan Bethesda-järjestelmän mukaisesti joko normaalisolukuvaan, hyvänlaatuisiin epiteelisolumuutoksiin tai sellaisiin epiteelisolumuutoksiin, jotka sisältävät lievät ja vahvat levyepiteelivauriot (eri asteiset kohdunkaulan levyepiteelisyövän esiasteet) tai lieriösolumuutokset. Myös mikrobifloora ja mahdollinen tulehdus ilmoitetaan. Hormoniarvio annetaan erikseen pyydettäessä.

Poikkeavista löydöksistä annetaan lausunto ja jatkotutkimus- tai kontrollinäytesuositus.

Huomautuksia

Lähetteessä tulee olla maininta kierron pituudesta, viimeisistä kuukautisista, muusta vuodosta, raskausviikosta tai menopaussista. Lisäksi tiedot hormoni- tai paikallishoidosta sekä aiemmista papa-muutoksista ja portion hoidosta sekä kliininen diagnoosi.

Tutkimus Pt-Papa-1 päivitetty 23.11.2023 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.