HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sieni, viljely (pintanäyte)

3509 Sk-SienVi

Tiedustelut

Mykologian yksikkö, puh. (09) 471 76290 tai (09) 471 76292

Yhteyshenkilöt

lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876 ja mikrobiologi Reetta Sihvonen: reetta.sihvonenathus.fi / 040 6823136

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Pinnallisten sieni-infektioiden diagnostiikka.

Voidaan käyttää myös erityistapauksisssa (esim. toistuva hiivavaginiitti), kun vaginiitin aiheuttajasta halutaan lajitunnistus tai herkkyysmääritys.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Iho-, kynsi- ja karvanäytteet puhtaaseen putkeen tai näytepurkkiin. Limakalvonäytteet geelikuljetusputkeen. Näytteet toimitetaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Kaikki sieninäytteet tulisi saada tutkivaan laboratorioon kolmen vuorokauden kuluessa. Näytteet säilytetään huoneenlämmössä.

IHO: Näytteenottoalue puhdistetaan liasta, rasvasta ja irrallisesta karstasta (vesipesu tai tarvittaessa esim. 80% alkoholi). Jos epäillään hiivainfektiota tai ihoalue on rikkonainen ja tulehtunut, puhdistamiseen käytetään vettä tai keittosuolaliuosta. Ihon annetaan kuivahtaa ennen näytteenottoa. Jos ihoalue on rikkonainen, näyte voidaan ottaa pumpulitikkuun. Hilsettä irrotellaan steriilillä veitsellä runsaasti terveen ja sairaan alueen rajalta. Tulehtuneelta alueelta voidaan leikata rakkulan kattoja mukaan näytteeksi. Näyte otetaan puhtaaseen purkkiin. Näytteet säilytetään huoneenlämmössä.

KYNNET: Kynnet puhdistetaan aina ennen näytteenottoa (vesipesu tai esim. 80% alkoholi) kontaminanttien poistamiseksi. Näyte otetaan sairaalta alueelta läheltä tervettä kynttä. Terävällä steriilillä veitsellä raaputetaan kynnestä ja kynnen alla olevasta paksunnoksesta runsaasti hienojakoista raapetta. Lisäksi kynnestä leikataan (steriilillä) leikkurilla tai saksilla runsaasti pienikokoisia palasia. Näyte otetaan puhtaaseen purkkiin. Näytteet säilytetään huoneenlämmössä.

HIUSPOHJA JA PARTA: Leesion reunoilta raaputetaan hilsettä ja nypitään steriileillä pinseteillä lyhyeksi leikattuja hiuksia juurineen. Näyte otetaan puhtaaseen purkkiin. Näytteet säilytetään huoneenlämmössä.

NENÄ,- NIELU-, SUU-, KORVA - JA MUUT LIMAKALVONÄYTTEET: Ruokailu ja juominen juuri ennen nielunäytteen ottamista saattaa aiheuttaa epäluotettavuutta tutkimukseen. Suu- ja nielutulehdusten oireiden lievittämiseen tarkoitettujen desinfektioaineiden käyttöä pitäisi välttää ennen näytteenottoa. Spaattelilla tai pumpulitikulla otettuun näytteeseen pitää saada mukaan epiteelisoluja limakalvolta. Näyte laitetaan geelikuljetusputkeen. Näytteet säilytetään huoneenlämmössä.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja näytteen natiivitutkimus. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulkinta

Tarvittaessa sanallinen lausunto, jossa harvinaisten löydösten merkitystä pyritään kommentoimaan. Bakteerilääkinnän ja immunosupression lisääntyessä yhä useammat sienilajit voivat aiheuttaa opportunisti-infektioita. Toisaalta useat lajit (esim. Aspergillus-) ovat luonnossa jokapaikkaisia saprofyyttejä. Kontaminaation mahdollisuus on etenkin niukoissa löydöksissä otettava huomioon.

Huomautuksia

Natiivitutkimus sisältyy viljelytutkimuspyyntöön sekä hintaan. Jos kyseessä on hoitokontrolli, asia on mainittava lähetteessä.

Ennen näytteenottoa tulisi pitää riittävän pitkä hoitotauko. Suun kautta otettujen sienilääkkeiden vaikutusaika on iholla vähintään 2 kk ja kynnessä vähintään 6 kk. Amorolfiinilakan vaikutus kynnessä on ainakin 3 kk. Paikallisen lääkkeen vaikutus iholla on ainakin 2 viikkoa ja kynnessä 6 viikkoa.

Näytteen laatu ja ottopaikka merkittävä lähetteeseen tarkasti!

Tutkimus Sk-SienVi päivitetty 07.03.2024 / RS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.