HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Veriryhmä, vasta-aineet, tunnistus, verestä

2955 B -VRAbTu1

Tiedustelut

Meilahden verikeskus (09) 471 72574.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Indikaatiot

Epäily kliinisesti merkittävästä punasoluvasta-aineesta, joka tulisi ottaa huomioon verensiirroissa, esim. positiivinen tulos punasoluvasta-aineiden seulonnassa ja/tai sopivuuskokeessa. Tutkimuksessa pyritään tunnistamaan positiivisen tuloksen aiheuttaneet punasoluvasta-aineet, jotta ne voidaan ottaa huomioon verensiirrossa. Tutkimus tehdään laboratoriossa jatkotutkimuksena ilman eri pyyntöä, jos vasta-aineiden seulonnassa (tutkimus 2953 P-VRAb-0) tai punasolujen sopivuuskokeessa on saatu positiivinen tulos.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 2 x 7/6 ml

Näyte

Lapsista 1 x 7/6 ml EDTA-verta, vastasyntyneistä ja pienistä lapsista vähintään 1-2 ml EDTA-verta.

Näytteenottaja pakkaa putket yhteen, esim. minigrip-pussiin (jotta putket saapuisivat verikeskukseen yhdessä).

Menetelmä

Punasoluvasta-aineen tunnistamiseksi potilaan näyte tutkitaan pääsääntöisesti solupaneelilla entsyymi- ja antiglobuliinimenetelmillä. Tarvittaessa näyte lähetetään jatkotutkimuksiin SPR Veripalveluun, jossa tutkimusta jatketaan eri paneeleilla ja/tai muilla menetelmillä harkinnan mukaan. Punasolujen agglutinaatio. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson alueiden laboratorioissa). Osittain alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Useinmiten samana päivänä. Jos vasta-aine on vaikeasti tunnistettava tai vasta-aineita on useita, tuloksen valmistuminen voi viivästyä (ja kestää tunteja tai päiviäkin). Osa näytteistä lähetetään jatkotutkimuksiin SPR Veripalveluun. Päivystysaikana tehtävä vasta-aineiden tunnistustutkimus on suppeampi ja tutkimuksia jatketaan tarvittaessa seuraavana arkipäivänä.

Tulkinta

Vastauksena annetaan lausunto, josta näkyvät todetut punasoluvasta-aineet. Potilaan verensiirto-ohje näkyy verensiirtotietojärjestelmässä (My+Verikeskus).

Huomautuksia

Tutkimukssen päätekopaikka on Meilahden verikeskus, mutta osa näytteistä lähetetään SPR Veripalveluun, esimerkiksi kun tarvitaan erikoistutkimuksia tai potilaalla on harvinaisia tai vaikeasti tunnistettavia vasta-aineita. Veripalvelu laskuttaa joissakin tapauksissa (tehdyistä tutkimuksista ja tilanteesta riippuen) jatkotutkimuksen 20966 B-VrAbTuP ja kiireellisyyslisän (tutkimus 13182 SPRKiirlis).

Tiettyjä RhD negatiivisten synnyttäjien vasta-ainetunnistuksia, jotka tehdään synnyttäjän verensiirtoon varauduttaessa, tehdään kaikkien synnytyssairaaloiden verikeskuksissa. Jos esitietojen perusteella voidaan päätellä, että sopivuusnäytteen positiivinen seulontatulos saattaa johtua synnyttäjän saamasta anti-D-immunoglobuliinisuojauksesta, näytettä ei välttämättä lähetetä Meilahden verikeskukseen, vaan vasta-ainetunnistus tehdään synnytyssairaalan verikeskuksessa (Jorvin, Lohjan tai Hyvinkään sairaalassa tai Kymenlaakson keskussairaalassa tai Etelä-Karjalan keskussairaalassa).

Tutkimus B -VRAbTu1 päivitetty 22.02.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.04.2024 klo 00:42.