HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Oksalaatti, vuorokausivirtsasta

2421 dU-Oksal

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Indikaatiot

Taipumus munuaiskiviin tai todetut munuais- tai virtsatiekivet. Epäily oksalaatin lisääntyneestä erityksestä virtsaan (hyperoksaluria).

Esivalmistelu

Oksalaatteja sisältäviä ruoka-aineita (esim. punajuuri, pinaatti, raparperi, parsa, tee, suklaa, tomaatti ja kurkku) sekä suuria määriä (yli 2 g/vrk) C-vitamiinia tulisi välttää kaksi vuorokautta ennen virtsankeräystä ja keräyksen aikana.

Suoritus

Keräyksen aikana keräysastia säilytetään kylmässä.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään 10 ml analysoitavaksi. Lähetys kylmälähetyksenä. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Vaihtoehtoisesti näytteen voi pakastaa. Vuorokausivirtsakeräyksissä käytettyä suolahappoa ei tarvita, mutta happolisäys keräyksen aikana ei haittaa.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.

Menetelmä

Nestekromatografinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

3 - 4 työpäivää.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

Lapset <15 v 148 - 433 umol/vrk
Miehet 80 - 502 umol/vrk
Naiset 46 - 353 umol/vrk

Tulkinta

Oksalaatti on normaali aineenvaihduntatuote, joka erittyy pääosin (90 %:sti) munuaisten kautta virtsaan. Pieni määrä erittyy suoliston kautta. Jos virtsa sisältää oksalaattia tavallista runsaammin, voi seurauksena olla kalsiumoksalaatti-kiteiden muodostuminen. Kiteiden kasvaessa voi muodostua kalsiumoksalaattikiviä, jotka ovat tavallisimpia munuaiskiviä. Ca-oksalaatti-dihydraattikiteet liittyvät hyperkalsiurioihin, kun taas Ca-oksalaatti-monohydraattikivet liittyvät useammin hyperoksalurioihin.

Lievästi suurentunut oksalaatin pitoisuus virtsassa on useimmiten ravitsemukseen liittyvää. Paljon oksalaattia sisältäviä ruoka-aineita ovat mm. punajuuri, pinaatti, raparperi, parsa, tomaatti, kurkku, pähkinät ja suklaa. Oksalaatti on C-vitamiinin aineenvaihduntatuote, joten runsas C-vitamiinin käyttö voi myös olla syynä. Joskus syynä voi olla pyridoksiinin (B6-vitamiini) puute. Suolistotauteihin liittyen ja suolistoleikkausten seurauksena voi esiintyä oksalaatin voimistunutta imeytymistä, mikä johtaa ns. enteraaliseen hyperoksaaliuriaan.

Suurimmat virtsan oksalaattipitoisuudet tavataan primaarisessa hyperoksaluriassa (harvinainen, periytyvä). Tyypin I primaarinen hyperoksaluria on tavallisin. Se johtuu resessiivisestä mutaatiosta maksan alaniini-glyoksalaatti-aminotransferaasi -entsyymin geenissä. Tämä johtaa glykoli- ja oksaalihappojen kertymiseen ja niiden virtsaerityksen nousuun. Tyypin II hyperoksaluriassa esiintyy resessiivinen mutaatio maksan glyoksylaattireduktaasi (hydroksipyruvaattireduktaasi) -entsyymin geenissä. Seurauksena on glyseriini- ja oksaalihappojen kertyminen ja lisääntynyt eritys virtsaan. Muitakin periytyviä hyperoksaaliurian tyyppejä on kuvattu, mutta niiden taustalla olevia molekulaarisia syitä ei tarkoin tunneta.

Tutkimus dU-Oksal päivitetty 28.07.2022 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.