HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

P-Liukoinen urokinaasireseptori, plasmasta

22380 P -suPAR

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. 09 471 72579.

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Tulehduksellisen sairauden ennusteen arviointi.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml plasmaa. Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa solujen päältä eroteltuna 3 vrk. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunoturbidimetrinen

Tekotiheys

ARKIPÄIVISIN

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki alle 4 µg/l

Tulkinta

Plasminogeeniaktivaattorin urokinaasireseptorin liukoinen muoto (suPAR) on immuunijärjestelmän aktivoitumista mittaava epäspesifi tulehdusmerkkiaine, joka kohoaa akuuteissa ja kriittisissä sairauksissa sekä monissa kroonisissa sairauksissa (esim. sydän-, verisuoni-, maksa-, munuais- ja keuhkosairaudet). Myös hyytymisjärjestelmän aktivaatio liittyy tähän merkkiaineeseen. SuPAR-pitoisuus ennustaa erityistilanteissa tulehduksellisen sairauden etenemistä. Näyttöön perustuen sitä voidaan käyttää, esimerkiksi päivystyksessä, sairauden pitkittymisen, hoidon tarpeen tai riskin arvioon.

Matala (<4µg/l) suPAR-taso yhdessä potilaan kliinisen tilan ja muiden laboratoriotutkimusten kanssa viittaa, ettei potilaalla ole akuuttia, vaikeaa sairautta, mikä voi tukea kotiuttamispäätöstä. Covid19- potilailla matala suPAR ennustaa matalaa hengitysvajauksen riskiä ja mekaanisen ventilaation tarvetta. Keskitason suPAR-taso 4-6 µg/l on epäspesifi löydös ja yleinen monisairailla potilailla. Korkea suPAR-taso (>6 µg/l) on vahva merkki potilaan tilan vaikeutumisesta ja kohonneesta kuolleisuuden riskistä. Mitä korkeampi taso, sitä suurempi taudin etenemisen riski ja huonompi ennuste. SuPAR- tutkimuksen mittausalueen yläraja on 16 µg/l.

Huomautuksia

Hemolyysi, lipemia ja ikteria häiritsevät.

Tutkimus P -suPAR päivitetty 28.02.2022 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 17.08.2022 klo 01:24.