HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kupari, vuorokausivirtsasta

2169 dU-Cu

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, Asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. 045 7734 9040, asiakasneuvonta(at)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560 ja kemisti Sari Husgafvel: sari.husgafvelathus.fi / 040 5249815

Indikaatiot

Epäily kupariaineenvaihdunnan häiriöstä, kuten Wilsonin taudista

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näyte: Virtsa kerätään värittömään (tai valkoiseen) kertakäyttöiseen virtsankeräysastiaan (esim. KIMA 2.5L tilauskoodi ZKIMA90482), joka säilytetään kylmässä koko keräyksen ajan. Värillisiä keräysasioita ei suositella hivenainetutkimuksille. Hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta kaadetaan 10 ml näyte Vita-laboratoriosta saatavaan tehdaspuhtaaseen hivenainevirtsanäyteputkeen (60.610.100). Keräysnäytteen kokonaistilavuus tulee olla mitattu ja syötetty tietojärjestelmään (tai merkitty lähetteeseen).

Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte on kontaminaatioherkkä.

Lähetys: Virtsanäyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna. Toimitetaan analysoivaan laboratorioon siten, että se ehtii perille ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki. Näyteputkia voi tilata HUSLAB NVO.

Vitan putket

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

3-5 työpäivää.

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa

Yleistä

Kupari on hivenaine. Ravinnon kuparista suurin osa menee ulosteeseen, osa imeytyy ohutsuolesta ja sitoutuu verenkierrossa albumiiniin ja keruloplasmiiniin.

Viitearvot

Kaikki alle 0.8 µmol

Tulkinta

Kuparin eritys virtsaan on lisääntynyt Wilsonin taudissa (hepatolentikulaarinen degeneraatio), kuparin ja sen kantajaproteiinin keruloplasmiinin pitoisuudet plasmassa ovat alentuneet, kuparin eritys sappeen on vähentynyt ja eritys virtsaan lisääntynyt.

Huomautuksia

Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti kupariaineenvaihdunnan häiriöiden selvittämiseen.

Kerätyn vuorokausivirtsan määrä merkitään lähetteeseen. 9.9.2019 alkaen näyte erotellaan Vitan virtsan hivenaineputkeen (60.610.100).

Tutkimus dU-Cu päivitetty 26.04.2021 / LML

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 17.08.2022 klo 01:24.