HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hu-D, vasta-aineet, seerumista

21123 S -HuAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien etenkin sensoristen neuropatioiden, autoimmuunien enkefaliittien ja pikkuaivodegeneraatio-oireiden diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunoblottaus. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa, Lyypekki, Saksa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Tulkinta

Hu-D- (ANNA 1= anti-neuronal nuclear antibody type 1) -vasta -aineet kuuluvat nk. klassisiin paraneoplastisiin vasta- aineisiin, joihin lähes aina liittyy pahanlaatuinen kasvain. Tavallisin maligniteetti on keuhkojen piensolukarsinooma, mutta myös muita syöpiä on vasta-aineisiin liittyen kuvattu. Subakuutti sensorinen neuropatia, autonomisen hermoston häiriöt, pikkuaivodegeneraatioon liittyvät oireet sekä limbiseen enkefaliittiin viittavat häiriöt ovat tavallisimpia Hu-D-vasta-aineiden yhteydessä tavattavia kliinisiä ilmentymiä. Matalatasoisia Hu-D-vasta- aineita todetaan myös 15%:lla keuhkojen piensolukarsinoomapotilaista , joilla ei ole neurologisia oireita.

Huomautuksia

Ks myös paraneoplastisten neurologisten syndroomien immunologiset pakettitutkimukset S-AitPara (21782) ja Li-AitPara (21783).

Tutkimus S -HuAb päivitetty 20.12.2023 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 18.04.2024 klo 00:41.