HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

RH-genotyypitys, lapsivesi DNA-tutkimus, lapsivedestä

21014 Am-RH

Tiedustelut

Veripalvelu, neuvolanäytetutkimukset 050 374 2736.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Lähete

SPRV-lähete Sikiön veriryhmätutkimus

Indikaatiot

Raskaudenaikainen immunisaatio, kun äidin veren anti-D, -C, -c, -E tai -e-vastaainepitoisuus on korkea ja lapsen isä on heterotsygootti kyseisen antigeenin suhteen tai isän näytettä ei ole saatavissa.

Näyte

Näytteitä käsittelevien henkilöiden on käytettävä käsineitä DNA-kontaminaation estämiseksi. Näytteeksi otetaan 10 ml lapsivettä steriiliin kertakäyttöruiskuun. Näyte ei saa jäätyä. Näyte pidetään huoneenlämmössä ja toimitetaan täytetyn lähetteen kanssa NKL:n laboratorioon välittömästi. NKL:n laboratorion lajittelu lähettää näytteen Veripalveluun välittömästi taksilla seuraavasti: Näyte pakataan styroksilaatikkoon niin, että näyteruiskun mäntä ei pääse painumaan alas. Pakkaukseen merkitään osoitteeksi: SPR Veripalvelu, Näytteen esikäsitely /Sikiön veriryhmätutkimus, Kivihaantie 7, 00310 Helsinki. Näytteen lähettämisestä ilmoitetaan Veripalvelun neuvolanäytetoimistoon, puh. 050- 3742736.

Menetelmä

PCR-SSP. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Raskaudenaikainen Rh-immunisaatio on mahdollinen, jos sikiö on kyseisen Rh-antigeenin (D, C, c, E ja/tai e) suhteen positiivinen ja äiti on negatiivinen. Jos äidin vasta-ainepitoisuus on korkea, sikiöllä on vaara sairastua vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin. Äiti on voinut immunisoitua myös verensiirron seurauksena. Tällä tutkimuksella määritetään sikiön Rh-veriryhmä lapsiveden soluista eristetystä DNA:sta. Tutkimuksessa genotyypitetään se sikiön veriryhmätekijä, jota vastaan äidillä on vasta-aine. Näin saadaan selville, onko sikiöllä riski sairastua vakavaan anemiaan.

Tulkinta

Lausunto

Huomautuksia

Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16. Tutkimusta pyytävän hoitoyksikön on aina sovittava Veripalvelun kanssa etukäteen, puh. 050-3742736.

Hoitoyksikkö täyttää SPRV:n lähetteen Sikiön veriryhmätutkimus (rastita tutkimus SPRV 5239 ja haluamasi osatutkimus).

Tutkimus Am-RH päivitetty 09.11.2019 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 14.08.2022 klo 01:26.