HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Respiratoriset virukset, nukleiinihappo (kval)

20956 -RVirNhO

Osatutkimukset

-AdenNhO, -BokaNhO, -EvirNhO, -hMPVNhO, -InfANhO, -InfBNhO, -KoroNhO, -Pin1NhO, -Pin2NhO, -Pin3NhO, -Pin4NhO, -RinoNhO ja -RSVNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja sairaalamikrobiologi Pia Jokela: pia.jokelaathus.fi / 040 486 5529

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Respiratoriset virukset -tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti muiden hengitystievirusten kuin influenssa- ja RS-viruksen osoittamiseen. Ensisijainen nukleiinihaponosoitustesti influenssa- ja RSV-infektion osoittamiseksi on -pocABRC (22360). Testi osoittaa vain tavallista nuhakuumetta aiheuttavat koronavirukset, ei SARS-CoV, MERS-CoV, eikä SARS-CoV-2 -virusta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteeksi soveltuvat nenänielun imulima, nenänielun erite ja yskös.

Nenänieluimunäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml keittosuolaa. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan limankeruuputkessa, mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Nenänielutikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nylon tai dacron-tikku ns. nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Huom! vuotoherkiltä potilailta voidaan ottaa vain nenänäyte ja näytetikku viedään sieraimeen 3-5 cm syvyyteen. Samalla tikulla voidaan kerätä soluja myös toisesta sieraimesta, jonka jälkeen tikku katkaistaan kuljetusnestettä (esim. steriili keittosuola tai viruselatusaine) sisältävään putkeen. Em. viruskuljetusputkia on saatavana myös kaupallisina, esim. Copan UTM (Universal transport medium). Näyte toimitetaan tutkivaan laboratorioon mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1- 3 vrk jääkaapissa.

HUOM! Geeliputki ei sovellu näytekuljetusputkeksi!

Yskösnäytteet otetaan sellaisenaan tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen ja toimitetaan tutkivaan laboratorioon mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1- 3 vrk jääkaapissa.

Menetelmä

Multiplex- polymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

3-5 krt. viikossa, tarpeen mukaan.

Huomautuksia

Testi osoittaa vain tavallista nuhakuumetta aiheuttavat koronavirukset, ei SARS-CoV, MERS-CoV, eikä SARS-CoV-2 -virusta.

Tutkimus -RVirNhO päivitetty 30.03.2022 / NFS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.08.2022 klo 01:25.