HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kromi ja koboltti, kokoverestä

20854 B -CrCo

Osatutkimukset

B -Co ja B -Cr

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, Asia-kasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. 045 7734 9040, asiakasneuvonta(at)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Sari Husgafvel: sari.husgafvelathus.fi / 040 5249815

Indikaatiot

ASR-tekonivelpotilaiden altistustutkimus. Mittausta ei suositella työperäisen altistumisen arviointiin.

Näyteastia

Hivenaineputki, Na-hepariini, 6 ml

Näyte

Ensimmäinen putki verta ei sovellu CrCo-määritykseen, joten se käytetään muihin tarkoituksiin tai otetaan ylimääräinen hukkaputki verta pistoskohdan ja neulan huuhtomiseksi.

Kokoverinäyte otetaan hivenaineanalyysiin tarkoitettuun hepariiniputkeen (Vacuette trace elements 456080). Putken tulee olla täysi ja sekoitetaan huolellisesti hyytymisen estämiseksi, hyytymät häiritsevät määritystä.

Säilytys 4-5 päivää jääkapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään jääkaapissa viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.

Vitan putket

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen (AAS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

8 - 10 työpäivää.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Altistumattomien viiteraja: B-Cr 0.8 µg/l, B-Co 0.8 µg/l. Medicines and Healthcare products Regulatory Agencyn suositus: B-Cr <7 µg/l,vB-Co <7 µg/l.

On huomattava että kohonneet veren kromi- tai kobolttipitoisuudet eivät yksinään kerro mitään proteesin tilasta ilman samanaikaista nivelen kliinistä tutkimusta ja proteesin arviointia.

Kromiyhdisteitä sisältävien laihdutusvalmisteiden tai muiden lisäravinteiden sekä B12-vitamiinin käyttö voivat kohottaa B -Cr/Co-pitoisuuksia.

Huomautuksia

Tutkimuksen tekopaikka on muuttunut 12.6.2018.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki. Näyteputkia voi tilata HUSLAB NVO:sta.

Tutkimus B -CrCo päivitetty 31.01.2022 / SH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.08.2022 klo 01:24.