1787 | U -BaktEVi |
Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73279 tai 471 73040
mikrobiologi Tanja Holma: tanja.holmahus.fi / 040 359 2293 ja lääkäri Anu Pätäri-Sampo: anu.patari-sampohus.fi / 050 428 7993
Esim. urologisten osastojen ja poliklinikoiden virtsaviljely, jossa etsitään myös harvinaisempia ja pieninä määrinä esiintyviä taudinaiheuttajia.
Näyte otetaan ensisijaisesti säilöntäaineelliseen BD:n virtsaputkeen, joka lähetetään viljeltäväksi laboratorioon. Säilöntäaineellisessa putkessa näyte säilyy huoneenlämmössä viljelykelpoisena 24 tuntia, mutta voidaan säilyttää myös jääkaappilämpötilassa. Ilman säilöntäainetta näytteen mahdollinen säilytys ennen viljelyä jääkaappilämpötilassa (24h). Näyte viljellään laboratoriossa maljoille.
Virtsanäytteestä tehdään laboratoriossa 10 µl viljelysilmukalla hajotusviljely suklaa- ja Cled- tai ORI-maljoille. Maljat lähetetään tutkittavaksi (ei seulota). Kuljetusta odotettaessa maljoja kasvatetaan + 35 C lämpökaapissa.
Viljely, tunnistaminen ja herkkyysmääritys.
Viljely joka päivä (ma-su)
2-4 työpäivän aikana.
Normaalisti negatiivinen.
Menetelmällä pystytään toteamaan n. 102 bakt/ml bakteerimäärät. Rikas elatusaine mahdollistaa kasvuvaatimuksiltaan vaativampienkin mikrobien löytymisen. Tästä syystä tutkimus soveltuu virtsatie- ja prostataperäisten infektioiden etiologian selvittämiseen erityistapauksissa, kuten urologisilla erityispotilailla.
Tutkimus U -BaktEVi päivitetty 22.12.2023 / APS
Viimeisin päivitys: 18.04.2024 klo 00:41.