HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Akustinen aivorunkoherätevastetutkimus (BAEP), aikuiset ja lapset

1609 Pt-BAEP

Tiedustelut

Uusi lastensairaala(09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119

Indikaatiot

Selvitetään kuuloradan toimintaa kuulohermon ja aivorungon alueella. Tutkimusaiheina ovat ensisijaisesti neurologisten oireiden selvittely (erityisesti epäilty MS tai akustikusneurinooma). Myös aivorungon tilan selvittäminen tajuttomilla potilailla. Lisäksi tutkimuksella voidaan mitata kuulokynnystä pienillä lapsilla.

Esivalmistelu

Tutkimuksen onnistuminen edellyttää, että korvakäytävissä ei ole vaikkua. Tämän vuoksi ne olisi tarkistettava jo siinä vaiheessa kun tutkimus määrätään.

Pikkulapsia tulee ennen tutkimukseen tuloa valvottaa (mennä nukkumaan tavallista myöhemmin ja herätä aikaisemmin) ja toivottavaa on, että tutkimus tehdään lapsen päiväuniaikaan. Tärkeää, että lapsi ei nukahda matkalla tutkimukseen.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Suoritus

Tutkimuksen aikana potilas on makuuasennossa silmät suljettuina. Kuulokkeiden välityksellä lähetetään korviin ääniärsykkeitä, joiden vasteita rekisteröidään päälaelle asetetuilla elektrodeilla.

Menetelmä

Ääniärsykkeiden (klik) synnyttämät vasteet rekisteröidään pintaelektrodeilla. Tunnistetaan ainakin aallot I (kuulohermo), III (pons) ja V (keskiaivot). Vasteiden viiveet mitataan ja lasketaan niiden erot. Tärkeimmät normatiivisuuden mittarit ovat sentraalinen johtoaika I-V (kuulohermokeskiaivot) sekä latenssien puolierot.

Yleistä

Vastuualueen kaikki BAEP-tutkimukset on keskitetty Uuteen lastensairaalaan. Myös aikuisten tutkimukset.

Tulkinta

Rekisteröinnin tulkitsee aiheeseen perehtynyt lääkäri. Tuloksia verrataan viitearvoihin.

Tuloste tallennetaan PDF-muodossa Q-Pati-järjestelmään ja lausunnon antaa aiheeseen perehtynyt lääkäri.

Huomautuksia

Tutkimus ei ole luotettava, jos kuulonkynnys on hyvin korkea (n. > 60 dB) tai jos kuulokynnys on sensorineuraalisen kuulonaleneman vuoksi hyvin korkea.

Tutkimus Pt-BAEP päivitetty 24.05.2021 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 17.08.2022 klo 01:24.