HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Dientamoeba fragilis, nukleiinihappo (kval), ulosteesta

14324 F -DifrNhO

Tiedustelut

TYKSLAB 02 313 2675

HUS Diagnostiikkakeskus, Bakteriologian laboratorio puh. 050 427 2222.

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Indikaatiot

Dientamoeba fragilis -alkueläimen osoitus ulostenäytteestä pitkäaikaisen ripulin selvittelyssä potilailla. Dientamoeba fragilis -parasiitin kliininen merkitys on epävarma ja kantajuus on yleistä. Tarvittaessa kantajuutta voidaan kuitenkin selvittää oireiselta potilaalta, jonka oireille ei ole löytynyt muuta aiheuttajaa ensisijaisissa ulosteen mikrobiologisissa tutkimuksissa (F - BaktNhO, F - ParaNhO, F - ParaO, ripulivirukset). Oireettomilta henkilöiltä ei ole tarpeen selvittää kantajuutta.

Näyteastia

eSwab-nestekuljetusputki

Näyte

Tuoretta ulostetta, erityisesti ulosteen pinnalla mahdollisesti esiintyvää verilimaa, yhteen eSwab-putkeen. Näytteet eivät saa jäätyä. Putki laitetaan omaan minigrip-pussiin tutkimuskohtaisesti. Pyörittele eSwab-näytteenottotikkua ulostenäytteessä, vältä liian runsasta näytettä. Jos uloste on nestemäistä,pidä tikkua hetken nestemäisessä ulosteessa. Siirrä tikku välittömästi näytteenoton jälkeen eSwab-kuljetusputkeen ja katkaise tikku katkaisukohdasta.

Näyte otetaan samoin kuin F- BaktNhO tutkimuksen näyte: https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/potilasohjeet/ulostenaytteet/ulostenayte_f_baktnho_tutkimusta_varten/1f_baktnho_naytteenotto_ohje.pdf

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus reaaliaikaisella PCR -menetelmällä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Yleistä

Alihankintana teetettävä tutkimus. Tekopaikka TYKSLAB.

Tutkimus F -DifrNhO päivitetty 14.03.2024 / MR

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.04.2024 klo 00:41.