1243 | S -Fenyt |
HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645
lääkäri Janne Backman: janne.backmanhus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Titta Salopuro: titta.salopuro
hus.fi / 040 486 9961
Fenytoiinihoidon seuranta.
Näyte otetaan yleensä aamulla ennen seuraavaa lääkeannosta. Infusoitaessa fenytoiinia näytteet otetaan hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan. Käytettäessä fosfenytoiinia (Pro-Epanutin) näytettä ei tule ottaa ainakaan kahteen tuntiin infuusion jälkeen eikä neljään tuntiin lihakseen annetun injektion jälkeen. Jos pyyntöä ei tehdä suoraan atk-järjestelmään, lähetteeseen tulee merkitä lääkkeen edellinen ottoajankohta ja annos sekä soveltuvin osin muu lääkitys.
Seerumi-geeliputki 5 ml
1.0 ml seerumia, lapset vähintään 0.2 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.
PETINIA. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina.
Samana päivänä.
TERAP.ALUE | 40 - 80 | µmol/l |
Terapeuttinen pitoisuus aikuisilla on 40 - 80 µmol/l ja lapsilla 20 - 80 µmol/l.
Farmakokinetiikka: Huippupitoisuus saavutetaan 1 - 6 tunnissa annettaessa terapeuttisia annoksia suun kautta. Myrkytyksissä imeytyminen voi jatkua jopa pari vuorokautta ja huippupitoisuuden saavuttaminen voi kestää paljon normaalia kauemmin. Pääosa fenytoiinista metaboloituu maksassa ja vain alle 5 % erittyy muuttumattomana virtsaan.
Metabolia kyllästyy usein jo terapeuttisilla annoksilla. Tämän vuoksi pienetkin muutokset annostuksessa ja monet yhteisvaikutukset voivat muuttaa suuresti seerumin fenytoiinipitoisuutta. Eliminaation puoliintumisaika on 7 - 60 tuntia (keskiarvo noin 20 tuntia). Fenytoiinin sitoutuminen proteiineihin voi vähentyä mm. uremiassa ja raskauden aikana.
Yhteisvaikutukset: Monet lääkeaineet voivat suurentaa fenytoiinin seerumipitoisuuksia estämällä sen metaboliaa. Eräät entsyymi-induktorit voivat pienentää fenytoiinipitoisuuksia. Fenytoiini on vahva entsyymi-induktori ja pienentää huomattavasti monien lääkeaineiden seerumipitoisuuksia.
Eräät muut albumiiniin sitoutuvat lääkeaineet (mm. valproaatti ja salisylaatti) voivat syrjäyttää fenytoiinia proteiinisidoksesta ja lisätä vapaan fenytoiinin osuutta seerumissa. Tällöin kokonaispitoisuuden ja vaikutuksen välinen suhde muuttuu ja olisi suositeltavaa määrittää myös vapaan fenytoiinin (S -FenytV, 4735) pitoisuus.
Mikäli käytetään fosfenytoiinia (Pro-Epanutin) ja näyte otetaan alle kaksi tuntia infuusion lopettamisen tai alle neljä tuntia lihakseen annetun injektion jälkeen, on veressä vielä muuttumatonta fosfenytoiinia. Käytetty menetelmä ristireagoi vain vähäisessä määrin fosfenytoiinin kanssa, joten menetelmä mittaa varsin tarkasti fenytoiinia näissäkin tilanteissa.
Menetelmämuutos 30.10.2019, kts. tiedote 2019:66 (16.10.2019). Mittausalaraja nousee: ennen 2 µmol/l, jatkossa 7,9 µmol/l.
Tutkimus S -Fenyt päivitetty 03.05.2022 / TS
Viimeisin päivitys: 11.08.2022 klo 01:25.